• اگر سمپادی هستی همین الان عضو شو :

ثبت نام عضویت

توصیه های فنی تعمیر خودرو

• شروع کننده موضوع شروع کننده موضوع Mohammad05
  • تاریخ شروع تاریخ شروع
فک کنم هر اون چیزی که برای نگهداری ۲۰۶ لازمه رو گفتم
اگه چیزی از قلم افتاده حتما بگین تا پست آخر رو بهش اختصاص بدم

خرابی های رایج پژو پارس به تفکیک موتور

پژو پارس یکی از ماشین های خوبی بود که اواخر دهه ی ۸۰ خیلی سر و صدا کرد بخاطر موتوری که روی این ماشین نصب شد. بعد از گذشت مدتی کیفیت بدنه و لوازم استفاده شده توش خیلی اومد پایین تا اینکه سال ۱۴۰۰ با یه نسخه ی آشغال این ماشین مواجه شدیم. به قولی ایران خودرو برگ برنده اش رو رو کرد. کیفیت بدنه به شدت افتضاح اما موتور نسبتا قابل قبول TU5. بیشتر خرابی های این ماشین مال موتورشه و بعد از یه تعداد کارکرد میوفته توی خرج چه بخواین چه نخواین (مخصوصا پارس های سال)

A. داغ کردن موتور( بالا رفتن آمپر آب)

این مشکل به شدت توی پارس های با موتور XU7 و XU7 پلاس و تا حدودی TU5 رایجه. این موتور ها رو ایران خودرو توی ماشین هایی مثل سمند و پژو ۴۰۵ هم استفاده کرده و میکنه و این موتور ها موتور های دما بالا هستن و برای شرایط ایران اصلا طراحی نشدن. پس باید به شدت مراقب آمپر آب و داغ کردن موتور باشین. اگه مراقب آمپر آب نباشین(مخصوصا توی هوای گرم) احتمال اینکه موتور واشر بزنه خیلی زیاده.

علائم:

۱. بالا رفتن آمپر آب تا حدی که به ۹۰ تا ۹۵ درجه برسه

۲. فن ماشین دائم روی دور تند شروع به کار کنه

۳. توی ترافیک، باد دهی کولر کم بشه و نفس نداشته باشه

۴. جوش آوردن موتور

قبل از اینکه تعمیرکار یا خودتون تشخیص واشر زدن ماشین رو بدین، یکسری مشکلات دیگه هم این علائم رو توی پژو پارس میدن. مثلا برای دائم کار کردن فن ممکنه مقاومت فن خراب شده باشه یا اگر آمپر آب بدون اینکه موتور جوش آورده باشه زیادی بره بالا احتمالا مشکل از ترموستاته و باید تعویض بشه. اگر قبل از این موردا دیدین مخزن آب رادیات داره آب خالی میکنه احتمالا رادیات ماشین نشتی و رسوب داره که باید یا شستشو بدین یا کلا عوضش کنین.

قیمت یه ترموستات برای پارس بین ۳۰۰ تا ۸۰۰ هزار تومنه

قیمت مقاومت فن توی بازار از ۵۰۰ هزار تومن تا ۱.۵ میلیون تومن موجوده

شستشوی رادیات پارس از ۳۰۰ تا ۸۰۰ هزار تومن متغیره(بازم بستگی به مکانیک و شهرتون داره)

تعویض کامل رادیاتم ممکنه از ۲.۵ تا ۵ میلیون تومن براتون خرج برداره.

به صورت کلی ممکنه چند تا قطعه رو تعمیرکار بسته به شدت خرابی تعویض کنه که از ۲ تا ۷ میلیون سر جمع ممکنه واستون خرج داشته باشه

B. سوزوندن واشر سرسیلندر (واشر زدن)

این سرنوشت بیشتر XU7 هاست. اگه بیش از حد موتور داغ کنه و از ضدیخ آشغال استفاده کنین این اتفاق برای موتور میوفته و یه خرج تپل روی دستتون میزاره

علائم:
۱. بالا رفتن آمپر آب
۲. آب رادیات خیلی سریع کم میشه
۳. موتور آب و روغن قاطی میکنه
در محفظه روغن و که باز میکنی با یه مایع ارده ای رنگ مواجه میشین
۴. از اگزوز دود سفید خارج میشه
۵. لوله آب محفظه انبساط(قمقمه رادیات) سفت میشه

تو این شرایط با این جمله ی تعمیرکار مواجه میشین: موتور باید باز بشه که برای اون خوشاینده و برای شما صد در صد ناخوشایند
بسته به میزان خرابی، سر سیلندر باز میشه و میره تراشکاری اگه تاب برداشته باشه.
یه واشر سرسیلندر جدید تعویض می‌کنه براتون و در صورت نیاز اورینگ های پیستون هم در صورت نیاز تعویض میشه. اگه خیلی حساس باشین، ترموستات و یه ضد یخ مرغوب هم بعد از بستن موتور بهش اضافه میشه.

کیت واشر من جمله واشر سرسیلندر تو بازار از ۱.۵ تا ۳ میلیون داریم

تراش دادن سرسیلندر بین ۱.۵ تا ۴ تومن خرج داره

تعویض روغن و فیلتر و ضد یخ از ۱.۵ تا ۴.۵ تومن خرج داره بعد از بستن موتور

اجرت باز و بست موتور هم برای تعمیرکار بین ۵ تا ۱۰ میلیون متغیره.

در کل بین ۱۰ تا ۲۰ میلیون واشر زدن پارس، خرج رو دستتون میزاره

حواستون به این موضوع باشه که اگر چند بار سرسیلندر بره تراشکاری، دیگه قطعات موتور مثل میل بادامک و سوپاپا خوب روی هم سوار نمیشن و باید کل سرسیلندر عوض بشه.حتما به تعمیرکار بگین که درست قطعات رو مونتاژ کنه چون بعد از تعمیر ممکنه به خاطر شل دستی تعمیرکار، به ماه نکشیده دوباره موتور واشر بزنه

C. خرابی کوئل ها
یکی از مشکلای رایج پارس هاست. هم داغ کردن موتور و هم کیفیت پایین کوئل ها باعث میشه کوئل ها خیلی زود خراب بشن.

علائم:

۱. سه کار کردن موتور

۲. لرزش‌های شدید مخصوصا توی درجا کار کردن موتور

۳. روشن شدن چراغ چک موتور

۴. مصرف سوخت خیلی زیاد توی دور موتورای پایین و افت شتاب ماشین

معمولا کوئل هارو با شمع باهم عوض میکنن که دیگه مشکلی نباشه

قیمت کوئل پارس برند معمولیش توی بازار بین ۲ تا ۴ میلیون و کوئل برند از ۴ میلیون شروع میشه تا ۶ میلیون هم قیمت داره

برای تعویض هم یه اجرتی بین ۳۰۰ تا ۹۰۰ هزار تومن میگیرن

در کل برای مشکل کوئل باید بین ۳ تا ۷ میلیون خرجش کنین

D. خرابی پمپ بنزین

پژو پارس ها معمولا یه بار توی ۱۲۰ تا ۱۵۰ هزار تا کار پمپ بنزینشون نیاز به تعویض پیدا میکنه
حالا هرچی با چراغ بنزین روشن باهاش رانندگی کنین، این کیلومتر کمتر میشه و زودتر باید تعویضش کنین

علائم:
۱. ماشین استارت میخوره ولی روشن نمیشه

۲. در صورت روشن شدن، ماشین گاز نمیخوره

۳. ماشین توی حالت کار یهو خاموش شه(مخصوصا توی گرما)

۴. از باک صدای ناله میاد

اگه بخواین پمپ و کامل عوض کنین، یه هزینه ای بین ۲.۵ تا ۵ میلیون باید بکنین

اگه فقط بخواین مغزی پمپ و تعویض کنین از یه تومن تا ۳ میلیون خرج براتون داره

اجرت تعویضشم از ۴۰۰ هزار تومن شروع میشه و تا ۱ تومنم بعصی شهرا دستمزد میگیرن

E. مشکلات جلوبندی

پارس یه ماشین نسبتا سنگینه ولی جلوبندیش جلو بندی 405 هست و خیلی وقتا نمیتونه ضربه های دست اندازا و چاله هارو بگیره. زودم به صدا میوفته جلوبندیش و توی خرج میندازه مالک رو

علائمش مشابه علائم خرابی جلوبندی ۲۰۶ هست که توضیح دادم

قیمت بوش طبقای پارس، جفتی از ۵۰۰ هزار تومن هست تا ۱.۵ میلیون تومن. هزینه نصب و پرس بوش ها بین ۳۰۰ تا یک میلیون تومنه

سیبک فرمون هر طرفش بین ۳۰۰ تا یک میلیون تومن رنج قیمتشه تو بازار. اجرت نصبش بین ۱ تا ۱.۵ میلیون تومنه معمولا

میل موجگیر با بوش هاش یه چیزی بین ۶۰۰ هزار تومن تا ۱.۵ میلیون هزینه داره تو بازار

کمکای جلوی پارس جفتی از ۴ میلیون قیمت هست تا ۷ میلیون تومن

کمکای عقب بین ۲ تا ۴ میلیون رنج قیمتشه

کلا بسته به تعویض و تعمیر قطعات، احتمالا یه مبلغی بین ۴ تا ۱۰ میلیون باید برای تعمیر جلوبندی کنین.

B. سوزوندن واشر سرسیلندر (واشر زدن)

این سرنوشت بیشتر XU7 هاست. اگه بیش از حد موتور داغ کنه و از ضدیخ آشغال استفاده کنین این اتفاق برای موتور میوفته و یه خرج تپل روی دستتون میزاره

علائم:
۱. بالا رفتن آمپر آب
۲. آب رادیات خیلی سریع کم میشه
۳. موتور آب و روغن قاطی میکنه
در محفظه روغن و که باز میکنی با یه مایع ارده ای رنگ مواجه میشین
۴. از اگزوز دود سفید خارج میشه
۵. لوله آب محفظه انبساط(قمقمه رادیات) سفت میشه

تو این شرایط با این جمله ی تعمیرکار مواجه میشین: موتور باید باز بشه که برای اون خوشایندیه و برای شما صد در صد ناخوشایند
بسته به میزان خرابی، سر سیلندر باز میشه و میره تراشکاری اگه تاب برداشته باشه.
یه واشر سرسیلندر جدید تعویض می‌کنه براتون و در صورت نیاز اورینگ های پیستون هم در صورت نیاز تعویض میشه. اگه خیلی حساس باشین، ترموستات و یه ضد یخ مرغوب هم بعد از بستن موتور بهش اضافه میشه.

کیت واشر من جمله واشر سرسیلندر تو بازار از ۱.۵ تا ۳ میلیون داریم

تراش دادن سرسیلندر بین ۱.۵ تا ۴ تومن خرج داره

تعویض روغن و فیلتر و ضد یخ از ۱.۵ تا ۴.۵ تومن خرج داره بعد از بستن موتور

اجرت باز و بست موتور هم برای تعمیرکار بین ۵ تا ۱۰ میلیون متغیره.

در کل بین ۱۰ تا ۲۰ میلیون واشر زدن پارس، خرج رو دستتون میزاره

حواستون به این موضوع باشه که اگر چند بار سرسیلندر بره تراشکاری، دیگه قطعات موتور مثل میل بادامک و سوپاپا خوب روی هم سوار نمیشن و باید کل سرسیلندر عوض بشه.حتما به تعمیرکار بگین که درست قطعات رو مونتاژ کنه چون بعد از تعمیر ممکنه به خاطر شل دستی تعمیرکار، به ماه نکشیده دوباره موتور واشر بزنه
با اجازه من واشر زدن موتور XU7 رو امری اجتناب ناپذیر بدونم که ایراد طراحی داره کلا

دو سیلندر ورودی کنار هم قرار گرفته که دمای به شدت زیادی ایجاد میکنه

درصد زیادی از واشر زدن های این نوع موتور بخاطر ذات موتورشه نه طریق استفاده

با اجازه من واشر زدن موتور XU7 رو امری اجتناب ناپذیر بدونم که ایراد طراحی داره کلا

دو سیلندر ورودی کنار هم قرار گرفته که دمای به شدت زیادی ایجاد میکنه

درصد زیادی از واشر زدن های این نوع موتور بخاطر ذات موتورشه نه طریق استفاده
تا حدودی حرفت درسته
این موتور برای آب و هوای اروپا طراحی شده نه آب و هوای گرم ایران چون XU7 یه موتور دما بالاست

علت فاصله کم دو تا سیلندر وسط، مشکل ضعف فنی و طراحی نبود.
اگه فاصله ی بین هر سیلندر زیاد بشه، احتمال تاب برداشتن و تنش پیچشی توی بلوک سیلندر بیشتر میشه و عملا دردسره.
دلیل بعدیش ریخته گری آسون تر و سبکتر بودن بلوک سیلندر بود و کاملا هم این نزدیک کردن دوتا سیلندر، برای آب و هوای اروپا سازگار بود.

این موتور برای رانندگی سبک طراحی شد نه رانندگی با کولر دائم روشن و بار زیاد و کاتاف زدن
این مشکل مخصوص خاورمیانه ست و همینطور وارد کردن ماشینی که دوره ش توی فرانسه گذشته بود. با استفاده از سیستم خنک کاری قوی تر و چک کردن دائم کمتر اتفاق میوفته. نمیشه گفت همه XU7 ها واشر میزنن. اما میشه گفت واشر زدن توی این موتور ها بخاطر این دلایل بالا رایج تره بین بقیه ماشینا

تا حدودی حرفت درسته
این موتور برای آب و هوای اروپا طراحی شده نه آب و هوای گرم ایران چون XU7 یه موتور دما بالاست

علت فاصله کم دو نا سیلندر وسط، مشکل ضعف فنی و طراحی نبود.
اگه فاصله ی بین هر سیلندر زیاد بشه، احتمال تاب برداشتن و تنش پیچشی توی بلوک سیلندر بیشتر میشه و عملا دردسره.
دلیل بعدیش ریخته گری آسون تر و سبکتر بودن بلوک سیلندر بود و کاملا هم این نزدیک کردن دوتا سیلندر، برای آب و هوای اروپا سازگار بود.

این موتور برای رانندگی سبک طراحی شد نه رانندگی با کولر دائم روشن و بار زیاد و کاتاف زدن
این مشکل مخصوص خاورمیانه ست که با استفاده از سیستم خنک کاری قوی تر و چک کردن دائم کمتر اتفاق میوفته. نمیشه گفت همه XU7 ها واشر میزنن. اما میشه گفت واشر زدن توی این موتور ها بخاطر این دلایل بالا رایج تره بین بقیه ماشینا
اره ولی من دیدم توی موتور های دیگه بجای ۹ تا بلوک متوالی ۲ تا ۴ تا بزنن

اره ولی من دیدم توی موتور های دیگه بجای ۹ تا بلوک متوالی ۲ تا ۴ تا بزنن
زمان طراحی XU7 فک کنم مال ۱۹۸۰ میلادیه.

ریب چند تیکه به جای یه ریب ۹ تایی توی XU7 نیاز به ریخته گری و ماشین کاری پیچیده ای داره که اون موقع اصن تکنولوژی این نوع ریخته گری و ماشین کاری نبود.

موتورای امروزی که چند تیکه هست ریباش، بین هر ریب لوله های خنک کننده آب رد شده که همین نیاز به شبیه سازی CFD و تحلیل انتقال حرارت بلوک و لوله ها بود. اون موقع اصن شبیه سازی CFD یه جوک بود و وجود نداشت

XU7 یه موتور اقتصادی برای فرانسه بود چون دردسر نداشت ساختنش و دنبال دردسر سیستم خنک کاری پیچیده نبود. توی هوای اروپا هم به راحتی کار میکرد و واشر هم نمیزد

M. خرابی ترموستات

ترموستات های ماشین های TU5 و XU7 دچار مشکل هستن و زود خراب میشن.

علائم:
۱. آمپر آب خیلی غیر منطقی بالا یا خیلی پایین رو نشون میده
۲. موتور دیر گرم میشه
.

نکته: برای آب بندی بهتر موتور بهتره قبل از حرکت، موتور رو گرم کنین تا روغن به تمامی اجزا و بلوک سیلندر موتور برسه. حدودا ۳۰ تا ۶۰ ثانیه طول میکشه تا دور موتور از روی ۱۰۰۰، یک دندونه افت کنه. این یک دندونه پایین اومدن عقربه ی دور موتور نشون دهنده ی گرم شدن ماشین و رسیدن روغن به تمام اجزای موتوره

ترموستات هم جز لوازم مصرفی حساب میشه و بین ۳۰۰ تا ۶۰۰ هزار تومن بسته به کیفیتش قیمت داره
مچکر از مطالب مفید و زحمتی که می کشید🙏🙏...یه سوالی در مورد ترموستات ماشینهای TU5 داشتم،که خودم چندین سال باهاش درگیر بودم...بعضی از باتری سازها میگن که این ماشینها برای اقلیم گرم و خشک ایران باگ دارن لذا ترموستات اینارو تو تابستون ،یا سوراخ کنین یا کلا بردارین که اب خنک همیشه در گردش باشه و وقتی نان استاپ کولر میگیرین مشکل پیش نیاد،و به محض اینکه هوا میخواد سرد شه یه ترموستات نو بندازین روش...بعضی باتری سازها هم میگن نه درست نیس...ممنون میشم توضیح بدی که از نظر علمی درسته یا نه؟

مچکر از مطالب مفید و زحمتی که می کشید🙏🙏...یه سوالی در مورد ترموستات ماشینهای TU5 داشتم،که خودم چندین سال باهاش درگیر بودم...بعضی از باتری سازها میگن که این ماشینها برای اقلیم گرم و خشک ایران باگ دارن لذا ترموستات اینارو تو تابستون ،یا سوراخ کنین یا کلا بردارین که اب خنک همیشه در گردش باشه و وقتی نان استاپ کولر میگیرین مشکل پیش نیاد،و به محض اینکه هوا میخواد سرد شه یه ترموستات نو بندازین روش...بعضی باتری سازها هم میگن نه درست نیس...ممنون میشم توضیح بدی که از نظر علمی درسته یا نه؟
این کار توصیه نمیشه که ترموستات و برداری یا سوراخ بزنی توش حالا چرا؟
مکانیزم ترموستات سادست. وقتی موتور سرده، بسته میشه تا وقتی که به دمای ۹۰ درجه برسه. وقتی رسید باز میشه تا آب وارد مدار خنک کاری بشه.
حالا اگه برش داری چند تا مشکل پیش میاد.
یکی اینکه موتور خیلی باید زور بزنه تا به این دمای ۹۰ درجه برسه و همین زور زدن برای رسیدن به دمای کاری که برای موتور تعریف شده باعث میشه استهلاک موتور بره بالا. بخاری توی هوای سرد ضعیف عمل میکنه و سرعت گردش آب توی رادیات خیلی میره بالا و اصن فرصت خنک کردن پیدا نمیکنه. همینطور ECU موتور هم روی یه دمای خاصی تنظیم شده که اگه ترموستات نباشه یا سوراخ باشه، موتور بیشتر از اندازه خودش سرد کار میکنه و این خودش آلایندگی و بیشتر عملکرد موتور رو بدتر میکنه
ترموستات بنداز ولی مرتب چکش کن و تعویضش کن

F. تموم شدن دیسک و صفحه

مشابه همون چیزی که توی ۲۰۶ توضیح دادم، پژوپارس ها معمولا بین ۶۰ هزار تا ۹۰ هزار کیلومتر نیاز به تعویض صفحه کلاچ دارن. حالا اگه نیم کلاچ و ترافیک رانندگی کنین، این عمر کمترم میشه

علائم:
۱. وقتی گاز میدین به ماشین، دور موتور زیاد میشه ولی ماشین هن میزنه و راه نمیره

۲. دنده یک و دنده عقب خیلی بد جا میره

۳. توی سربالایی وقتی ماشین نیم کلاچه، بوی لاستیک سوخته میاد توی کابین

۴. وقتی کلاچ میگیرین، لرزش زیادی زیر پاهاتون حس میکنین

قیمت دیسک و صفحه ی جنس معمولی پارس با بلبرینگ توی بازار از حدود ۶ میلیون شروع میشه و تا ۸ میلیون حدودا قیمت داره

اجرت باز و بست گیربکس و تعویض صفحه کلاچ بین ۴ تا ۷ میلیون تومنه
.

سلام مهندس. خسته نباشی.
جسارتا یک سوال. من لاستیک کهنه عقبم یک جایی در جاده ترکید و متوجه نشدم پنچر تا شهر اومدم. مشخص نیست چقدر پنچر اومدم چون ماشین یکم دل‌دل راه میره کلا. لاستیک رو عوض کردم و رینگ رو دادم بالانس (گرچه حس میکنم خوب نزد) الان حس میکنم محور عقب هر دو طرف رو به بیرون زاویه داره. علتی داره؟

سلام مهندس. خسته نباشی.
جسارتا یک سوال. من لاستیک کهنه عقبم یک جایی در جاده ترکید و متوجه نشدم پنچر تا شهر اومدم. مشخص نیست چقدر پنچر اومدم چون ماشین یکم دل‌دل راه میره کلا. لاستیک رو عوض کردم و رینگ رو دادم بالانس (گرچه حس میکنم خوب نزد) الان حس میکنم محور عقب هر دو طرف رو به بیرون زاویه داره. علتی داره؟
اکسلت کج شده باید اچار کشی بشه

منم همینطوری همین مشکل رو داشتم

پیش میاد

دنده یک و دنده عقب خیلی بد جا میره
همین الانش هم برا من که ماشین حدود ۱۰ هزار تا کار کرده این مشکل پیش میاد
همیشه از همون ۵ هزار کیلومترم یادمه حتی که دنده عقب و دنده یک بد جا میرفت
هر چند دما که بالاتر میره وبه اون نصف میرسه دنده یک مثل کره جا میره ولی هنوزم دنده عقب بد جا میخوره
کلا گیربکسش یخورده سفت تره
و کلا حس میکنم ۲۰۷ خیلی خشکه. رو هر سرعت گیر میکوبه. یعنی ماشینی مثل دنا یا تارا خیلی نرم تره

F. تموم شدن دیسک و صفحه

مشابه همون چیزی که توی ۲۰۶ توضیح دادم، پژوپارس ها معمولا بین ۶۰ هزار تا ۹۰ هزار کیلومتر نیاز به تعویض صفحه کلاچ دارن. حالا اگه نیم کلاچ و ترافیک رانندگی کنین، این عمر کمترم میشه

علائم:
۱. وقتی گاز میدین به ماشین، دور موتور زیاد میشه ولی ماشین هن میزنه و راه نمیره

۲. دنده یک و دنده عقب خیلی بد جا میره

۳. توی سربالایی وقتی ماشین نیم کلاچه، بوی لاستیک سوخته میاد توی کابین

۴. وقتی کلاچ میگیرین، لرزش زیادی زیر پاهاتون حس میکنین

قیمت دیسک و صفحه ی جنس معمولی پارس با بلبرینگ توی بازار از حدود ۶ میلیون شروع میشه و تا ۸ میلیون حدودا قیمت داره

اجرت باز و بست گیربکس و تعویض صفحه کلاچ بین ۴ تا ۷ میلیون تومنه
.
من مشکل سخت جا رفتن دنده یک رو داشتم، گفتن که روغن گیربکس عوض بشه حل میشه که نشد،
اخیرا هم هر از گاهی موقع گاز دادن گاز خالی می خوره، پس با تعویض دیسک و صفحه حل می شه؟

همین الانش هم برا من که ماشین حدود ۱۰ هزار تا کار کرده این مشکل پیش میاد
همیشه از همون ۵ هزار کیلومترم یادمه حتی که دنده عقب و دنده یک بد جا میرفت
هر چند دما که بالاتر میره وبه اون نصف میرسه دنده یک مثل کره جا میره ولی هنوزم دنده عقب بد جا میخوره
کلا گیربکسش یخورده سفت تره
و کلا حس میکنم ۲۰۷ خیلی خشکه. رو هر سرعت گیر میکوبه. یعنی ماشینی مثل دنا یا تارا خیلی نرم تره
دنده ۲۰۶ ۲۰۷ در قیاس با محصولات سایپا خیلی نرمه

پراید و تیبا دنده ندادی ببینی یعنی چی

Back
بالا