• اگر سمپادی هستی همین الان عضو شو :

ثبت نام عضویت

حکومت برخاسته از جامعه یا جامعه تحت تاثیر حکومت؟

• شروع کننده موضوع شروع کننده موضوع farshidGCD
  • تاریخ شروع تاریخ شروع
پاسخ : حکومت برخاسته از جامعه یا جامعه تحت تاثیر حکومت؟

"پارتو نظریه ی نخبگان را در زمینه ی دگرگونی اجتماعی مطرح کرد که می گوید جامعه به ناگزیر تحت چیرگی گروه کوچکی از نخبگان است که بر مبنای نوعی مصلحت شخصی روشنگرانه عمل می کنند . در نظام پارتو از آنجا که توده ها از قابلیت های عقلانی برخوردار نیستند بعید است که به یک نیروی انقلابی تبدیل شوند دگرگونی اجتماعی زمانی رخ می دهد که نخبگان موجود تباهی گیرند و نخبگان تازه ای که از نخبگان غیرحاکم و یا از عناصر شایسته تر توده ها بر می خیزند جای نخبگان قدیم را بگیرند ."
نظرت تقریبن شبیه به این هست و من هم تا حدودی پذیرفتم اما سوالایی که بعد از این ایجاد میشه اینه که اساسن داشتن چنین شکل حاکمیتی مناسب هست؟دموکراسی در این نوع حاکمیت محقق میشه؟

بستگي داره كه چه جوري دموكراسي رو تعريف كني.
نخبگان به عنوان موثر ترين افراد در تغيير جامعه شناخته ميشن.اما اين به اين معنا نيست كه بقيه ي افراد بي تاثير باشن.
تك تك افراد جامعه به نوبه ي خودشون و در حد توان خودشون تو جامعه تاثير ميزارن و به نظر من اين وجود دموكراسي در اون جامعه رو زير سوال نميبره.
به طور كلي اگه بخوام نظرمو بگم بايد بگم كه اين مردم هستند كه قوانين رو تعيين ميكنن و قوانين مردم رو (در واقع طرز رفتار هاي مردم رو) تعيين نميكنن.همون جور كه دوستمون گفت بستن كمربند رو مردم قبول كرده بودن ولي از روي (شايد بشه گفت)تنبلي رعايت نمي كردن.اما مثلا ميبينيم كه مردم رعايت كردن حجاب رو (اون طور كه گشت ارشاد انتظار داره) قبول ندارن و در اينده ميبينيم كه تاثير گشت ارشاد كمتر ميشه.
به نظر من مردم بيشتر رو دولت تاثير ميزارن تا دولت رو مردم
دولت به عنوان يه بخش بزرگ از جامعه كه داراي قدرت هاي خاصي هست رو مردم تاثير ميزاره و يه تاثير گزاري خاص غير از ايني كه گفتم نداره

به نقل از احمدرضا.ج :
"پارتو نظریه ی نخبگان را در زمینه ی دگرگونی اجتماعی مطرح کرد که می گوید جامعه به ناگزیر تحت چیرگی گروه کوچکی از نخبگان است که بر مبنای نوعی مصلحت شخصی روشنگرانه عمل می کنند . در نظام پارتو از آنجا که توده ها از قابلیت های عقلانی برخوردار نیستند بعید است که به یک نیروی انقلابی تبدیل شوند دگرگونی اجتماعی زمانی رخ می دهد که نخبگان موجود تباهی گیرند و نخبگان تازه ای که از نخبگان غیرحاکم و یا از عناصر شایسته تر توده ها بر می خیزند جای نخبگان قدیم را بگیرند ."
نظرت تقریبن شبیه به این هست و من هم تا حدودی پذیرفتم اما سوالایی که بعد از این ایجاد میشه اینه که اساسن داشتن چنین شکل حاکمیتی مناسب هست؟دموکراسی در این نوع حاکمیت محقق میشه؟

داشتن چنین حاکمیتی دست من و شما نیست. این که من گفتم اصلا حاکمیت نیست. حقیقت همه جوامع در طول تاریخ همین بوده، در افسانه های کهن ایران می بینید، تا کاوه آهنگری نبود مردم زیر بار ظلم ضحاک گونه ای، زندگی می کردند. در عصر جدید هم همین هست. توده های مردم توانایی این رو ندارند که محتوای جامعه رو تعیین کنند. نه اینکه کسی مانع باشه، ساختار جامعه خودش اینطور شکل میگیره. آیا شما جامعه ای رو در جهان میشناسید که اینطور نباشه؟

به عقیده ی من، دموکراسی، نظریه ایست، که گروهی از نخبگان، از بازوی قدرتمند توده های مردم، برای جنگ قدرت بهره می برند. پیروز کارزار دموکراتیک، نخبه یا نخبگانی هستند، که بهتر میتوانند اذهان سیری ناپذیر توده ها رو ارضا کنند.

برای بهره گیری از هر گروهی باید اونها رو تطمیع و ارضا کرد، وقتی این تعداد، زیاد باشند در حد توده های یک جامعه، این تطمیع و ارضا، از نوع ذهنی است.

حالا اینجا در سوشال دموکراسی، توده ها مستقیما تطمیع ذهنی میشوند، و نخبگان بر ذهن های طبقه پرولتاریا خصوصا، سوار میشوند. در دموکراسی لیبرالی، برژواها و نخبگان، با تطمیع و تسلط بر خورده بورژوا ها، بر کل توده ها مسلط میشن.

ایده آل ترین دموکراسی، حالتی است، که در اون جریان آزاد نخبگان سیاسی-اجتماعی وجود داشته باشه که به عقیده من هنوز در تاریخ جهان تحقق پیدا نکرده و نخواهد کرد.

البته این چیز بدی نیست. ظاهر بده ولی خیلی هم خوبه. دموکراسی اینجا معنا پیدا میکنه. اینجا تفاوت یک نظام دموکراتیک، با یک نظام توتالیتر در این میشه که، در نظام توتالیتر، حاکمیت سعی میکنه نخبه های غیر خودی رو حذف کنه، و نتیجتا، گروهی از مردم رو که تحت تاثیر این نخبگان بودند رو از دست میده. ولی در حاکمیت دموکراتیک، با توجه به میزان دموکراسی موجود و سطحش، دسته های مختلفی از نخبگان در حاکمیت هستند، که ضمن اختلاف نظر هایی که دارند، توده های وسیع تری از مردم رو تحت تاثیر خودشون قرار میدند.

در رقابت های دموکراتیک، نخبگان سعی میکنند همدیگر رو در جامعه بی اثر کنند، نه اینکه حذف کنند. و این تفاوت کلیدی بین نظام دموکراتیک و غیر دموکراتیکه.

قطعا اینا هم افزایی دارن !
حکومت از بین فرهنگ مردم نشیت گرفته و مردم را هم جهت دهی میکند !

ميشه گفت در ابتدا اين مردم هستن كه حكومت رو ايجاد ميكنن ولي كم كم حكومت از مردم جدا ميشه و حالا اين حكومته كه با در دست داشتن خيلي از ابزار ها مثل رسانه ها ميتونه رو مردم تاثير بذاره

مردم و حكومت تاثيرات متقابل زيادي روي هم دارن ولي در نهايت اين حكومت كه از مردم تاثير پذيره.يني همواره در حالتي حكومت كه از بطن توده هاي مردم(به قول آقا)بيرون مياد و شكل ميگيره تحت تاثير هنجار هايي كه مردم واسه خودشون دارن.
حالا نكته اينجاست:
كه در چند مورد حكومت ناچار ميشه كه مردم تحت تاثير قراربده؛مثال تو اين زمينم زياده اقتصادي،اجتماعي و از همه مهم تر فرهنگي...
اينجاست كه يه تناقض تو جامعه به وجود مياد كه ميتونه ريشه بسياري انقلاب ها هم باشه
ولي همون طور كه گفتم حكومت همراستا با مسير حركت اجتماع گام بر ميداره

فکر میکنم واضحه که یه حکومت از یه جامعه برخاسته میشه.اما بعد حکومت میتونه تاثیر مستقیم و غیر مستقیم زیادی رو جامعه بذاره.
مثلن حکومت حال حاضر خودمون مستقیمن از خود جامعه برخاست اما توی این 30 سال روی جامعه تاثیر خیلی زیادی گذاشته.
قوانینی مثل حجاب اجباری،قوانین مربوط به تفکیک جـنس‍‌‍یت و... خیلی روی نسل های بعد انقلاب تاثیر گذاشته.

با این که فرهنگ یه جامعه توی یه روز یا دو روز تغییر نمیکنه اما بالاخره تو این 3 دهه اگه شرایط حکومت جور دیگه ای بود مسلمن فرهنگ هم یه جور دیگه ای میشد.

بحثی که اینجا مطرح میشه اینه:عرف و هنجار برخاسته از قانون یا قانون برخاسته از عرف
به نظر من باید دومی باشه و درستش دومیه...شمشیر رو قلب ادم ها اثری ندارد

• لایک
امتیازات: dorna
Back
بالا