• اگر سمپادی هستی همین الان عضو شو :

ثبت نام عضویت

دایره‌المعارف ایسم‌ها

• شروع کننده موضوع شروع کننده موضوع سوفی
  • تاریخ شروع تاریخ شروع
در مورد پیام های بالا توی بانگ خودشون گفتم
خب

سینیسیزم / کلبی‌گری (Cynicism)​

ریشه کلمه​

از واژه یونانی:

Kunos

یعنی:

«سگ‌مانند» (Dog-like)

توضیح خودمونی​

سینیسیزم یا کلبی‌گری میگه:

«آدما همه‌شون نقش بازی می‌کنن و پشت هر رفتار به ظاهر خوبی، یه نیت شخصی و منفعت‌طلبانه قایم شده.»

یه آدم «سینیک»نسبت به شعارهای قشنگ، آرزوهای انسانی و اخلاقیاتِ شیک، به‌شدت شکاکه. معتقده که دنیا بر پایه قدرت و غریزه‌ست، نه فداکاری‌های الکی.

اصول‌شون:

• بیخیالِ ثروت و شهرت و مقام.
  • رک بودنِ بی‌رحمانه (حرف حق رو بزن، حتی اگه تلخ باشه).
  • زندگی طبق طبیعت، نه طبق قوانین من‌درآوردی جامعه.

از کجا اومد؟​

از یونان باستان، حدود ۲۴۰۰ سال پیش.

معروف‌ترین آدم‌شون «دیوژن» بود. یه فیلسوفِ به تمام معنا دیوانه و خفن!

• توی یه خُمره (کوزه بزرگ) زندگی می‌کرد.
  • لباس درست و حسابی نمی‌پوشید.
  • وسط روز با فانوس می‌گشت توی شهر و می‌گفت: «دنبال یه آدم می‌گردم!» (یعنی همه نقش بازی می‌کنن و آدمِ واقعی پیدا نمیشه).

یه بار اسکندر مقدونی (قدرتمندترین مرد اون زمان) رفت بالای سرش و گفت: «چیزی از من می‌خوای؟»

دیوژن خیلی خونسرد گفت: «آره، برو اون‌ور، داری جلوی آفتابم رو می‌گیری

نگاه علمی و زیستی​

اگه بخوایم با عینک به سینیسیزم نگاه کنیم:

در واقع همون «ژن خودخواه» (Selfish Gene) داوکینزه.

یعنی هر رفتاری که از موجود زنده سر می‌زنه، تهش برای بقای خودش و ژن‌هاشه. حتی اگه به کسی کمک می‌کنه، برای اینه که در آینده به خودش کمک بشه (انتخاب خویشاوندی یا همکاری متقابل).

پس از نظر علمی، سینیک‌ها زیاد هم بیراه نمی‌گن؛ ما بردهٔ هورمون‌ها و غرایز بقامون هستیم.

وضعیت امروز​

امروزه به کسی میگن سینیک که:

• به سیاست‌مدارها اعتماد نداره.
  • فکر می‌کنه عشق فقط یه واکنش شیمیایی موقته.
  • معتقده دنیا هیچ‌وقت جای بهتری نمیشه.

فکر کنم خودم هم جز سینیسیزم هستم:))

ایندیویژوآلیسم / فردگرایی (Individualism)​

ریشه کلمه​

از انگلیسی:

Individual + ism

یعنی:

«اولویت دادن به فرد»

توضیح خودمونی​

ایندیویژوآلیسم میگه:

«خودت، سلیقه‌ت، تصمیماتت و آزادیِ شخصی‌ت مهم‌ترین چیز توی دنیاست.»

یعنی به‌جای اینکه بگی «جامعه یا گروه چی می‌خواد؟»، میگی «من چی می‌خوام؟». یه فردگرا معتقده که انسان‌ها نباید زیرِ سایهٔ جمع، سنت یا انتظارات بقیه خفه بشن.

خلاصه: «من، خودم و فقط خودم!»

از کجا اومد؟​

ریشه‌ش برمی‌گرده به دوران روشنگری (قرن ۱۷ و ۱۸) در اروپا. اون موقع فیلسوف‌ها کم‌کم گفتن که حقِ فرد بالاتر از حقِ حکومت یا کلیساست.

بعدها هم در قرن ۱۹ و ۲۰ با سیستم‌های اقتصادی جدید، این ایده که «هرکی مسئولِ زندگی خودشه»، به شدت اوج گرفت.

نگاه شکاکانه (بخش بدبینانه)​

یه فردگرایِ رادیکال ممکنه به جایی برسه که بگه: «بقیه اصلاً مهم نیستن، فقط موفقیتِ خودم مهمه.» اینجاست که فردگراییِ سالم تبدیل میشه به خودخواهیِ محض.

از اون طرف هم یه فیلسوفِ منتقد ممکنه بگه: «ما فکر می‌کنیم تنهاییم، ولی در واقع همه‌مون مهره‌های یه سیستمیم که داریم بهش خدمت می‌کنیم، فقط فریب خوردیم که فکر می‌کنیم آزادیم!»

تضاد با مارکسیسم​

مارکسیسم می‌گفت «جامعه و طبقه» مهمه، ایندیویژوآلیسم دقیقاً نقطه مقابلشه و میگه «فرد» مرکزِ ثقلِ دنیاست.

Back
بالا