خب یه چیزایی دستم اومد تقریبا که اوضاع از چه قراره. ببین ویدئو دیدن توی زیستشناسی پوینت مثبتی که داره اینه که خیلی خوب بهت یاد میده چطوری باید این درس رو بخونی و چطوری اصلا باید به کتاب درسی، به تک تک قیدها و کلمات و شکلها و پاورقیها و... نگاه کنی و دید خیلی خوبی بهت میده. من حالا یکسری توضیحات اینشکلی رو به دوستت هم توی دو سه تا پست بالاتر دادهم و پیشنهاد میدم به اونم یه نگاهی بندازی. مشکلی که مدام ویدئو دیدن و دریافت اکثر نکات از طریق ویدئو و به صورت حاضر و آماده بهت میده، این هست که قدرت استنباطت رو گاها میاره پایین. حالا این رو یه گوشهی ذهنت نگه دار. یه مرحله قبل این موضوع هست و اون تسلط به کتاب درسیه. چیزی که در نهایت باید اون چهارچوب ذهنت توی زیستشناسی رو تشکیل بده، خط به خط کتاب درسی، جزئیات مربوط به شکلها و سیمکشیهایی بین مطالب مختلف تو صفحات و فصلها و پایههای مختلفه؛ نه خیلی اون نکاتی که یاد میگیری؛ چون قرار نیست که وقتی یه تست جدید میبینی، تمام نکاتش همون نکات تکراریای باشن که قبلاً توی کلاس یاد گرفتی و توی یه تستی دیدی. هر تست پر از ایدههای جدیده و همینه که مهمه. اینکه تو مدام دیدهای جدید پیدا کنی نسبت به ایدههای مختلف. اینکه از چه زاویههایی میشه به یه جملهی کتاب نگاه کرد. پس مهمه که قبل از هر چیز، حداکثر تسلطی که میتونی به کتاب درسی پیدا کنی رو کسب کنی. این مرحله پایه و بیس همه چیزه. اصلا ضرورتی نداره قبل اینکه سراغ تستزنی بری، مغزت شلوغ و پر از نکته باشه. من نظر خودم تو سبک مطالعهی زیستشناسی اینه که کتاب درسی خیلی دقیق به همراه یکسری نکات به صورت مکمل منتها خیلی سبک و خلاصه و مفید مطالعه بشه و بعد استارت تستهای آموزشی رو بزنی. توی تست آموزشی زدن هم، بدون هیچگونه دغدغه در مورد تایم و اینکه بلد نیستم و غیره، حتی اگه نیاز دیدی وسطش به کتاب درسی دوباره رجوع کنی، دوباره جملهی مربوطه رو دقیق بخونی، دوباره شکل مربوط بهش رو با دقت ببینی، دوباره گزارهای که بهت داده شده تو تست رو بخونی و بر اساس اون قضاوت کنی که فرضا اون گزاره درسته یا غلط. پس مهمترین چیز اینه که مدام برخوردت رو حفظ کنی با کتاب درسی. پس دفعات این خوندن و مواجهه رو ببر بالا به نظرم. از طرفی، این مدام ویدئو دیدن رو من نظرم اینه که حذف کنی مگر جاهایی که مباحث یه مقدار ریزهکاری دارن و خودت هم میتونی متوجه بشی که نیاز به بخشی از یه ویدئو هست. هیچ اشکالی هم نداره که یهو وسط تست زدن یا حتی آزمون زدن این نیاز رو احساس کنی و برگردی تا ویدئوش رو ببینی. مثلا مبحث مربوط به نوار قلب، مثلا مبحث مربوط به حجمهای تنفسی، مثلا مبحث مربوط به تولید مثل گیاهی و... . در عوض به نظرم خط به خط کتاب درسی رو با دقت بررسی کن و یه چیزی مثل کتاب جزوهی طلایی ماز کنار دستت باشه (مخصوصا چاپهای یه مقدار قدیمیترش که کوتاهتر و مفیدتر بودهن) و از نکات اون استفاده کنی تا جای امکان و بری و درصد بالایی از یادگیریت و... رو با تسلط بر کتاب درسی، توی تستهای آموزشی کسب کنی. نیاز نیست کمالگرایانه بری سراغ تستهای علامتدار و فکر کنی باید بالای ۸۰ درصدش رو درست جواب بدی و چهارتا تست رو که پشت هم غلط جواب دادی یا اصلا جواب ندادی هم فوری روحیهت رو ببازی و... . یادگیری اصلیت قراره اونجا اتفاق بیفته و با تست زدنه. وگرنه چه لزومی داشت که آدم تست بزنه اگه قرار بود فقط با خوندن بتونه حداکثر تسلطش توی تست زدن و آزمون زدن رو کسب کنه؟ در شرایطی که خود تست زدنه و نحوهی کنار هم چیدن همون مطالب کتاب درسی که مدام خوندیش و مدام خودتو مواجه کردی باهاش، یه مهارتیه که باید کسبش کنی. منتها نه تو ویدئو دیدن مداوم باید دنبالش بگردی، نه تو وسواسگونه متن کتاب درسی یا درسنامه رو خوندن میتونی پیداش کنی و... . بلکه باید بری تست بزنی مدام و خودت رو تو شرایط آزمونی قرار بدی.
من پیشنهاد میکنم یه تایمی این سبکی پیش بری و بعدش با توجه به نتایجی که از طریق تحلیل آزمونهات و... به دست میاری، یه مقدار کاستومایزش کنی برای خودت یا اصلا دوباره برام پیام بذاری تا ببینیم اوضاع چقدر تغییر کرده و چطور شده:
وقتی برای اولین بار میخوای یک گفتار زیستشناسی رو بخونی، کتاب درسی رو باز کن، خط به خط کتاب درسی رو مطالعه کن، به قیدها دقت کن، در کنارش جزوهی طلایی رو کنار دستت داشته باش و هر پاراگرافی که میخونی رو چک کن از توش که چه نکاتی در موردش گفته و با چیا ترکیبش کرده و... و چیزایی که مهم بودن مثل نکات شکلها یا علت آوردن یه قید با توجه به نکاتی که در موردش توی کتاب یه پایه دیگه ذکر شده رو به صورت فیلتر شده وارد کتاب درسیت کن
توی مرحلهی بعدی، کتاب درسی رو یکبار دیگه بخون، شکلها رو بازم با دقت نگاه کن
بعد برو سر وقت تستهای خیلی سبز توی اون گفتار. دونه به دونهی تستها رو دقیق بررسی کن. به تک تک گزارهها با دقت نگاه کن. سعی کن اون بخش کتاب درسی رو دقیق تو ذهنت بیاری. اگه حس کردی خیلی دوره از ذهنت، یه دور دیگه نگاه بنداز؛ اگه حس کردی صرفا گنگه برات که دقیقا چی نوشته بود، بر اساس همون شک و تردیدت سعی کن جواب بدی و بعدش رجوع کنی به کتاب درسی و چک کنی دقیقا چی نوشته بود و تو چی فکر کرده بودی و... . همینجا هم باز بر اساس اشتباهاتی که میکنی و دامهایی که توش میفتی، میتونی یه سری نکات ریز دیگه رو هم وارد کتابت کنی. ولی حواست باشه زیادهروی نکنی و علامتدار کردن خود تست رو بیشتر اولویت قرار بدی. توی کتاب در حد یه خط کشیدن زیر یه قیدی که بهش دقت نکرده بودی و یه کلمه نوشتن و چیزای اینطوری کافیه. پاسخنامه رو هم لطفا خیلی دقیق بخون. خصوصا تو تستهایی که درست میزنی! چون تستهای غلط رو ناخودآگاه دقت میکنی به نکاتش ولی از خیلی از نکات تستهای دیگه ممکنه غافل بشه آدم و صرفا درست بودن یه گزاره رو که ازش مطمئنه رو بدونه ولی ندونه فلان گزینه چرا درست نیست یا بالعکس. مدام که با تستها رو به رو بشی، مدام که برخوردت رو با کتاب درسی حفظ کنی، مدام که نکات مختلف رو ببینی، یه تسلطی به دست میاری به هر حال. بعد از این میتونی بری یه سری آزمونها رو کار کنی یا بری سر وقت کتاب آیکیو. این رو دیگه بر اساس وقت خودت باید در موردش تصمیم بگیری. آزمونها سوالاتشون سوالات ارزشمندیه. به خصوص اگر یه پاسخنامهی خیلی خوب هم داشته باشن که فوقالعادهست واقعا. هم توی شرایط آزمونی قرار میگیری و هم یه جمعبندی و دید بازی از مبحث خونده شده به دست میاری. آزمونهایی که ارزش داره حتما زیستشناسیشون رو کار کنی به نظرم آزمونهای ماز و زیستاز هستن. ازشون غافل نشو، سوالات خوبی دارن و مهمتر از همه اینکه توی این آزمون دادنها خودت رو نباز. اینها خیلی وقتها خصوصا اگه بعد زدن کتاب خیلی سبز بری سر وقتشون، معیاری برای عملکرد تو نیستن. چون تو داری یاد میگیری توشون. چیزی که اهمیت داره اینه که دید خوبی بهت بدن، یه مرور خوبی کنی مباحث خونده شده رو باهاشون و یکسری نکات جدید رو سعی کنی استنباط کنی موقع زدن تست و ذهنت تو این زمینه اکتیو بشه و عادت کنه به این موضوع و در نهایت یه پاسخ خوب و یکسری نکات خوب در مورد اون بخش در اختیارت قرار بده. آرشیوهای این آزمونها هم همه جا در دسترسه اگه پیدا نکردی بهم بگو تا برات بذارم. از زدن این آزمونها به هیچ وجه هرگز غافل نشو. حتی اگه شده در حد ۳۰ دقیقه زمان بذاری امروز فرضا بزنی و تحلیلش بیفته برای روز بعدت. اگر هم کتاب آیکیو رو خواستی بزنی، اونجا میتونی به صورت حالا باکسهای ۱۵تایی، ۲۰تایی و... و به صورت زماندار عمل کنی. تایمی هم که لحاظ میکنی برای هر باکس بسته به سرعت خودت باشه. مثلا اگر حس کردی فعلا واسه هر تست ۲ دقیقه نیاز داری، اشکالی نداره یه باکس ۱۵تایی رو توی ۳۰ دقیقه بزنی. به تدریج که سرعتت زیاد میشه، تایم رو کمتر کن و حتی گاهی کمتر از ۱ دقیقه برای هر تست (برای مدیریت بحران در شرایط آزمونی و کنکور!) من مثلا خودم اون آخرا تو سال کنکورم کتاب پینوکیو رو که میزدم (البته که خیلی منبع آسونی بود به نسبت منابع دیگه و خب طبیعی بود) یه روتینی گذاشته بودم تو برنامهم و این بود که ۴۵ تا تست زیست رو تو ۴۵ دقیقه بزنم ولی معمولا تو حدود ۲۳-۲۸ دقیقه تموم میشدن تستها 😭
در نهایت به عنوان جمعبندی، کتاب درسی رو هیچ جوره کنار نذار، از خوندنش به هیچ وجه غافل نشو، مدام بخونش، مدام ورقش بزن، مدام کلماتش رو ببین. توی تست زدنت هوشمندانه عمل کن و خوب یاد بگیر از تستها و آزمونهایی که میزنی و جسارت غلط زدن رو داشته باش تا به تدریج یاد بگیری که جلوتر، کجاها غلط نزنی. امیدوارم بتونم کمکی کرده باشم و راهنماییهام به کارت بیاد، بازم اگر سوالی بود خوشحال میشم بتونم کمکت کنم. موفق باشی.