• اگر سمپادی هستی همین الان عضو شو :

ثبت نام عضویت

آیا می‌شود خاطرات را پاک کرد یا تغییر داد؟ (Memory Editing)

• شروع کننده موضوع شروع کننده موضوع سوفی
  • تاریخ شروع تاریخ شروع

سوفی

کاربر فوق‌حرفه‌ای
نام مرکز سمپاد
...
شهر
...
سال فارغ التحصیلی
1234
مدال المپیاد
Gold Medalist in Sensitivity
آیا می‌شود خاطرات را پاک یا تغییر داد؟

ما معمولاً فکر می‌کنیم حافظه‌مان مثل یک هارد است؛ هر اتفاقی که می‌افتد همان‌طور ثبت می‌شود و همان‌طور هم باقی می‌ماند. اما واقعیت کمی عجیب‌تر است. مغز انسان بیشتر شبیه یک داستان‌نویس است تا یک ضبط‌کنندهٔ دقیق.

دانشمندان فهمیده‌اند که وقتی ما یک خاطره را به یاد می‌آوریم، در واقع آن را دوباره «بازسازی» می‌کنیم. یعنی مغز هر بار که خاطره‌ای را بیرون می‌کشد، فرصت دارد کمی آن را تغییر دهد؛ گاهی جزئیات را جابه‌جا می‌کند، گاهی احساساتش را کم و زیاد می‌کند، و حتی در بعضی شرایط می‌تواند خاطره‌ای بسازد که اصلاً وجود نداشته است.

در آزمایش‌های روان‌شناسی دیده شده که با تلقین یا اطلاعات نادرست، بعضی افراد به مرور خاطراتی را باور می‌کنند که هرگز برایشان اتفاق نیفتاده. از طرف دیگر در پزشکی تلاش‌هایی شده تا خاطرات بسیار دردناک را کم‌رنگ‌تر کنند؛ نه اینکه کاملاً پاک شوند، بلکه تأثیر احساسی‌شان کمتر شود تا فرد بتواند راحت‌تر زندگی کند.

پس پاسخ کوتاه این است: بله، تا حدی می‌شود خاطرات را تغییر داد. اما نه به آن شکل ساده و سریع که در فیلم‌ها می‌بینیم. مغز ما چیزی را «حذف» نمی‌کند؛ بیشتر آن را دوباره می‌نویسد.

شاید عجیب‌ترین نکته همین باشد: چیزی که ما آن را «گذشتهٔ قطعی» می‌دانیم، در واقع هر بار که به یادش می‌آوریم کمی تغییر می‌کند. یعنی حافظه ما کمتر شبیه آرشیو است و بیشتر شبیه داستانی است که مغز، هر بار کمی متفاوت تعریفش می‌کند.

اگر بتوانیم خاطرات بد را پاک کنیم، آیا باید این کار را انجام دهیم؟ یا درد و خاطرات بد بخشی از هویت ما هستند؟

سلام
من گاهی سناریو برای خودم می‌سازم وانقدر برای خودم تکرارش می‌کنم و تصورش می‌کنم که دیگه بعدا یادم میره این اتفاق جدی توی واقعیت افتاده یا نه.
تا حالا تلاش نکردم با همین کلک عمدا خاطره‌ای رو تغییر بدم.
ولی برای آینده یا گذشته سناریو سازی می‌کنم خیلی زیاد. با دیگرانِ غایب توی ذهنم مکالمه می‌سازم و بعدا گاهی قاطی میکنم که ایا این مکالمه واقعا اتفاق افتاده یا نه.
فکرنمی‌کنم اگه من از کسی آسیب ببینم، ایده‌ی خوبی باشه که خاطره‌ی آسیبم رو عمدا دستکاری کنم. اون خاطره به من یادآور میشه که این آدم خطرناک بوده و باید بدونم چجوری باهاش رفتار کنم تا دوباره آسیب‌ نبینم.

سلام
من گاهی سناریو برای خودم می‌سازم وانقدر برای خودم تکرارش می‌کنم و تصورش می‌کنم که دیگه بعدا یادم میره این اتفاق جدی توی واقعیت افتاده یا نه.
تا حالا تلاش نکردم با همین کلک عمدا خاطره‌ای رو تغییر بدم.
ولی برای آینده یا گذشته سناریو سازی می‌کنم خیلی زیاد. با دیگرانِ غایب توی ذهنم مکالمه می‌سازم و بعدا گاهی قاطی میکنم که ایا این مکالمه واقعا اتفاق افتاده یا نه.
فکرنمی‌کنم اگه من از کسی آسیب ببینم، ایده‌ی خوبی باشه که خاطره‌ی آسیبم رو عمدا دستکاری کنم. اون خاطره به من یادآور میشه که این آدم خطرناک بوده و باید بدونم چجوری باهاش رفتار کنم تا دوباره آسیب‌ نبینم.
منم
من زیاد تو ذهنم سناریو می‌سازم و گاهی قاطی می‌کنم چی واقعی بوده.

ولی خاطرهٔ آسیب رو عمداً دستکاری نمی‌کنم، چون به من میگه از چه آدم‌هایی باید فاصله بگیرم یا محتاط باشم

اگر بتوانیم خاطرات بد را پاک کنیم، آیا باید این کار را انجام دهیم؟ یا درد و خاطرات بد بخشی از هویت ما هستند؟
دقیقا اینجا سوال منم اینه که، اگر‌ خاطرات یک شخص رو بشه تغییر داد، آیا این شخص همون شخص قبلیه؟ آیا خاطرات فقط در ذهن ما هستند یا در همه جای ما؟ چه بد چه خوب. فرض کنیم زخمی بزرگ بر چهره داریم که در طی تصادفی سهمگین ایجاد شده. اگر خاطره آن تصادف را از یاد ببریم. آیا آن زخم را نیز از خاطر برده ایم؟ وجود آن برایمان سوال نمیشود؟ دیدنش احساسی به وجود نمی آورد؟

تصور من این است که خاطرات بیشتر از فقط پالس هایی بین نورون ها هستند. تصور من این است که، زخم، خود خودش را به یاد دارد، و هرگز از یاد نخواهد برد، چون هویت وجودی وی در گرو خاطره اش است. بنابراین، شخصی که زخمی بر صورت دارد، چه آگاهانه به یاد بیاورد چه نه، آن تصادف را در جایی از بدن خود به یاد دارد.

همینه که هست
اگه خاطرات بد رو پاک کنیم پس از چی درس بگیریم ؟
یعنی بدی هایی که به دیگران کردیم یادمون نمونه ؟

Back
بالا