و البته این پیشرفتهای ریاضیاتی خیلی چیز جدیدی نیست تو این حوزه. پارسال هم OpenAI و هم دیپمایند گوگل توی المپیاد جهانی شرکت کردن و توی مدت زمان مشابه دانشآموزها، تونستن مدال طلا بگیرن.اولین خبری که این دو روز خیلی ترند شده، خبر رد حدس اصلی مسئله فاصله واحد از پاول اردوش و ارائه یک راه حل بهینهتر توسط مدلی معرفینشده و خصوصی OpenAI بود. درواقع این یه مسئله ۸۰ سالهست که میگه روی یک فضای دوبعدی چند جفت نقطه میتونن دقیقا با فاصله یک واحد از یکدیگه قرار بگیرن. حالا حدس آقای اردوش چیزی بوده و این مدل اومده راه حلی جدیدی برای این مسئله پیدا کرده و حدس قبلی رو رد. نکتهای که حائز اهمیته در این خبر و خیلی روش تمرکز هم کردن اینه که این مدل درواقع مدلی general بوده و فقط روی منابع ریاضی آموزش ندیده بوده. از ابزارها و لمهای پیشرفته جبری استفاده کرده و ریاضیدانهای بزرگ حال حاضر هم گفتن که اتفاق جدیدی در ریاضیاته، چون این مسئلهای نیست که کسی سراغش نرفته باشه، بلکه بسیار معروف هم هست. تیموتی گاورز(برنده مدال فیلدز) گفته که اگر ریاضیدان هستید قبل از خوندن این خبر بشینید. =))
پ.ن: پس چرا هوش مصنوعیای که ما استفاده میکنیم توی سوالات ساده لنگ میزنه؟ دلیل اول اینه که این مدل یه مدل پابلیک نبوده. دلیل دوم reasoning و حجم عظیم استفاده از توکنهاست. ممکنه حل کردن این سوال چندین هزار دلار خرج داشته باشه براشون. دلیل بعدی تعداد ابزارهایی مثل آنالیز با پایتون و سرچ راحت هست که در دسترس مدل بوده. چیزی که در اغلب پلنهای رایگان مدلهای فعلی دردسترس نیست.
https://openai.com/index/model-disproves-discrete-geometry-conjecture
البته الان دیگه اینو نمیشه گفت. تجربه شخصی من اینجور بوده که توانایی حل مسئله شون توی ریاضی به شدت در یکسال اخیر پیشرفت کرده . الان یه مدل نسبتا پیشرفته ش که پارسالم تونست کف طلای المپیاد جهانی ریاضی(imo) رو تاچ کنه و رسما طلا بشه همین الان میتونه تمام سوالات المپیاد ممکن رو حل کنه و دیگه براش چالش محسوب نمیشه. مورد دومم راجب هوش فضایی این مدلاس که هنوز یکم لنگ میزنه ینی مثلا نمیتونه یه چیز فضایی و سه بعدی رو به خوبی یه چیز انتزاعی مثل ریاضی تصور بکنه . نمونه معروفش رو مثلا من سر پروژه گرافیک برنامه نویسی م تجربه کردم یا مثلا یادمه چند وقت پیش برای تست این موضوع یه گراف بهش دادم گفتم صرفا بگو کدوم راس ها بهم وصلن و بازم تک و توک اشتباه کرد. یا مثال خیلی ملموس ترش سوال مدار الک بهش بدی ( کلا چیزی که عکس داشته باشه و نیاز به تحلیل تصویری المان ها داشته باشه) رو ضعیف عمل میکنه. حالا از دیروز مدل 3.5 جمنای تازه در دسترس قرار گرفته و چیزی که من ازش امتحان کردم این یه روزه به شدت پیشرفت کرده. کلا یه ترس بسیار عجیبی تو وجودم راجب "ai" شکل گرفته.پس چرا هوش مصنوعیای که ما استفاده میکنیم توی سوالات ساده لنگ میزنه؟
دقیقا یکی از اصلیترین چالشهاشون هم همینه. من یادمه هاسابیس(از فاندرهای دیپمایند گوگل، همینا که مدلهای جمنای رو توسعه میدن) میگفت که اصلیترین مسئله فعلی ما اینه که با مدلهامون یاد بدیم چطور دنیا رو به صورت سهبعدی درک کنن. یه چیزی بابت اون ترس هم هست که استدلالشون این بود "مدلها در آخر یک سری محاسبهگر هستند که توالیای از متنها رو پیدا میکنن". ولی الان واقعا قضیه فرق کرده.البته الان دیگه اینو نمیشه گفت. تجربه شخصی من اینجور بوده که توانایی حل مسئله شون توی ریاضی به شدت در یکسال اخیر پیشرفت کرده . الان یه مدل نسبتا پیشرفته ش که پارسالم تونست کف طلای المپیاد جهانی ریاضی(imo) رو تاچ کنه و رسما طلا بشه همین الان میتونه تمام سوالات المپیاد ممکن رو حل کنه و دیگه براش چالش محسوب نمیشه. مورد دومم راجب هوش فضایی این مدلاس که هنوز یکم لنگ میزنه ینی مثلا نمیتونه یه چیز فضایی و سه بعدی رو به خوبی یه چیز انتزاعی مثل ریاضی تصور بکنه . نمونه معروفش رو مثلا من سر پروژه گرافیک برنامه نویسی م تجربه کردم یا مثلا یادمه چند وقت پیش برای تست این موضوع یه گراف بهش دادم گفتم صرفا بگو کدوم راس ها بهم وصلن و بازم تک و توک اشتباه کرد. یا مثال خیلی ملموس ترش سوال مدار الک بهش بدی ( کلا چیزی که عکس داشته باشه و نیاز به تحلیل تصویری المان ها داشته باشه) رو ضعیف عمل میکنه. حالا از دیروز مدل 3.5 جمنای تازه در دسترس قرار گرفته و چیزی که من ازش امتحان کردم این یه روزه به شدت پیشرفت کرده. کلا یه ترس بسیار عجیبی تو وجودم راجب "ai" شکل گرفته.
دقیقا. یه باگ خفن هم تو کرنل لینوکس پیدا کرده بود که طرف میتونه دسترسی روت بگیره... لینوکس امن اونقدرا هم امن نبوده...![]()
چند هفته پیش، آنتروپیک(شرکت سازنده مدل Claude) مدلی رو بهصورت بسیار خصوصی معرفی کرده بود به اسم Mythos، این مدل که برای اهداف امنیتی مثل پیدا کردن باگها و حفرههای حساس ساخته شده بود. حین معرفی گفتن این مدل تونسته هزاران حفره امنیتی شدید، در همه مرورگرها و در همه سیستمعاملها پیدا کنه. حتی تونسته بود با ابزارهای ساده sandbox(یه فضای کاملا ایزوله که مرورگرها ایجاد میکنن تا وبسایتها نتونن سواستفاده کنن از سیستم کاربر) مرورگرها رو هم بشکنه. حالا پروژه جدیدی رو معرفی کردن به اسم Glasswing، گفتن میخوایم این مدل رو سریعتر از بقیه در اختیار شرکتهای مختلف قرار بدیم تا حفرهها رو برطرف کنن، قبل از اینکه پیشرفتهای هوش مصنوعی به جایی برسه که همه به چنین مدلهایی دست پیدا کنن، چون اونوقت هرکسی با کمترین هزینهای میتونه شدیدترین آسیبها رو به دنیای نرمافزار بزنه.