• اگر سمپادی هستی همین الان عضو شو :

ثبت نام عضویت

نقدِ نقد

• شروع کننده موضوع شروع کننده موضوع .._..
  • تاریخ شروع تاریخ شروع

به نظرتون نقدها از کدوم منبع باشه؟

• مقاله های ادبی و نوشته های منتقدین حرفه ای

رای‌ها: 0 0.0%

• رای‌دهندگان
    6
پاسخ : نقدِ نقد

به نقل از ارغـوان اس. :
بخشِ «خل‍اصه‌ی داستان»، پاراگرافِ آخرش اگه نبود بهتر نمی‌شد؟ :-" زیادی «خل‍اصه»ی داستان نیست این‌جوری؟ :-؟ یعنی خب، به‌نظرِ من اگه خل‍اصه‌ی داستان در حدّی می‌بود که مثل‍اً سیر کلّی داستان رو بیان کنه، نه که دقیقاً «خل‍اصه»ی داستان باشه بهتر می‌شد.
و این که این بخش و بخشِ بال‍ایی اگه ادغام می‌شدن خیلی بهتر می‌شد. :-؟ و با قسمت‌هایی از بخشِ بعدی که درباره‌ی شخصیتِ هولدن ه؛
کاملاً موافق. خودمم مخصوصاً بعد از خوندن پاراگراف آخرش « :| » شدم یه مقدار؛ به نظر من حتّی تغییر و ادغام هم نه، کلّاً حذف می‌شد بهتر بود. فکر کنم دو تا پاراگراف اوّل به حدّ کافی در مورد سیر کلّی داستان حرف می‌زنن و دیگه نیازی به بیشتر از اون نیست.

به نقل از ارغـوان اس. :
اگه قرار بود این پُست از حالتِ «پست قفسه» بودن به «نقد» بودن تغییر پیدا کنه، یه‌ذره ترتیبِ قسمت‌هاش به‌نظرم باید عوض می‌شد. :-؟
اول اون تیکه‌ی معرّفی کتاب [سه پاراگراف اول «پیش‌گفتار»] ؛ بعد پاراگراف اول و بعد سوّم «خل‍اصه‌ی داستان»؛ بعد پاراگراف دوّم «خل‍اصه‌ی داستان» در ترکیب با اون تیکه‌ی شخصیت‌پردازی بخش «نظر بهراد»؛ بعد اون تیکه‌ای که نقل‌قول کردم [درباره‌ی نثر]؛ بعد دیالوگ‌ها؛ بعد اون قسمتی که سمبل‌های کتاب رو توضیح می‌ده؛ اون تیکه‌ی پایان‌ش و اینا؛ و در نهایت پاراگراف آخر «پیش‌گفتار».
چرا پاراگراف آخر «پیش‌گفتار» آخر از همه؟ مگه با توجّه به این که در مورد ترجمه و اینا، و کاربرد کتاب تو مدارس و گروه‌های کتابخوانی صحبت می‌کنه، اون هم قسمتی از معرّفی کتاب حساب نمی‌شه؟
بعد هم این که ترتیب بین مثلاً سمبل‌ها و دیالوگ‌ها (و سایر عناصر داستان، مثل فضا‌سازی و شخصیّت‌پردازی) مهمّه؟ اگه آره، ترتیب مناسبش چجوریه؟

به نقل از علی‌رضا ح. :
ولی به نظرم در مورد یه چیز باید اظهار نظر می کردی که نکردی ؛ یکی اینکه در مورد شخصیّت پردازی کلّ شخصیت های داستان اظهار نظر می کردی . در مورد شخصیت هولدن خیلی خوب حرف زده بودی ولی راجع به اون همه شخصیّتی که نا برده شده بود چی ؟
آره، موافقم، در مورد شخصیّت‌های دیگه چیز خاصّی نگفته‌م. البتّه یه مختصر تلاشی کرده‌م، ولی خوب از آب درنیومده:
به نقل از بهراد :
علاوه بر هولدن، شخصیت های زیاد دیگه ای هم هستن، که اونا هم خوب پرداخته شده ن. مثلاً همون فیبی، شخصیت خیلی دوست داشتنی ایه! یا مثلاً یکی دو تا از دوستای هولدن، که می شه یه سری از ویژگی های شخصیتشون رو حتّی با وجود نقش کمشون توی داستان تشخیص داد.
این قسمت خیلی گنگ و مختصر و نامفید نوشته شده. فکر کنم منظورم از یکی دو تا از دوستای هولدن، استرلدتر و اینا بودن، شایدم جِین. به هر حال، موافقم که یه نقد خوب، علاوه بر شخصیّت اصلی، باید به شخصیّت‌های دیگه هم پرداخته باشه، ترجیحاً با دو سه تا مثال واضح. البتّه طبیعتاً نمی‌شه در مورد تک تک شخصیّت‌ها حرف زد، ولی یه چیزی شبیه همونی که نوشتی[nb]چه‌قدر در اون مورد اتّفاق نظر داریم! پاراگراف دوّم این پست رو ببین ;D.[/nb]، مثلاً یه نظر کلّی در مورد سایر شخصیّت‌ها، یا تمرکز روی دو سه تا شخصیّت جالب دیگه فکر کنم مؤثّر باشه.

به نقل از علی‌رضا ح. :
بعدش تو بند آخر گفته بودی که :« حالا جزئیاتش رو نمی گم که چیزی لو نره» ؛ مگه تو نقد نباید مخاطب ، یه آدمی باشه که کتاب رو خونده باشه ؟
سؤال خیلی خوبیه، که جوابش رو من هم نمی‌دونم ;D. تو همۀ پستای قفسه‌م سعی کرده‌م چیز مهمّی رو لو ندم، چون فکر کنم یکی از آرمان‌های انجمن قفسه اینه که خواننده با کتابای مختلف آشنا بشه، و مثلاً برای کتاب بعدی که می‌خواد بخونه تصمیم بگیره. اگه اونجوری باشه که مسلّماً باید از اسپویلر پرهیز کرد. ولی در اون صورت فکر کنم پست‌ها بیشتر حالت «پیشنهاد کتاب» می‌گیرن تا «نقد»، یا یه چیزی بین اونا مثلاً... اگه مخاطب قراره کسی باشه که کتاب رو خونده، اون موقع خلاصۀ داستان هم کمی بیهوده می‌شه به نظرم.
ایّهالنّاس، کسی می‌دونه مخاطب یه نقد درست و حسابی، کسیه که کتاب رو خونده، یا هنوز نخونده و صرفاً می‌خواد آشنا بشه باهاش؟

بعد این که به نظرتون این که به یه سری از عناصر داستان، مثل فضاسازی اشاره نشده، مشکلی داره؟ شخصاً فکر می‌کنم از اونجایی که مدل کتاب اینجوری بود که بیشتر رو فکرای هولدن و یه سری دیالوگ می‌گذشت، فضاسازی اهمّیّت زیادی نداره، ولی نظر شما چیه؟
در کل چه عناصری هست که یه منتقد می‌تونه در موردشون صحبت بکنه، و کدومشون "باید" توی هر نقدی باشن؟

× بازگشت غرورآفرین بهراد به عرصه‌ی پُست‌دادن را تبریک و تهنیت می‌گوییم. :-‌" #پارچه‌نوشته

چرا پاراگراف آخر «پیش‌گفتار» آخر از همه؟ مگه با توجّه به این که در مورد ترجمه و اینا، و کاربرد کتاب تو مدارس و گروه‌های کتابخوانی صحبت می‌کنه، اون هم قسمتی از معرّفی کتاب حساب نمی‌شه؟
بعد هم این که ترتیب بین مثلاً سمبل‌ها و دیالوگ‌ها (و سایر عناصر داستان، مثل فضا‌سازی و شخصیّت‌پردازی) مهمّه؟ اگه آره، ترتیب مناسبش چجوریه؟
نمی‌شه که نقد با «پایان‌ش هم فل‍‍ان‌جور بود؛ خوب بود توصیه می‌کنم خدافز» تموم شه خب. :-" حسّ پادرهوایی می‌ده به آدم؛ یه هم‌چین پاراگرافی می‌تونه جمع کنه ته‌ش رو. :-؟
اون ترتیب و فل‍ان رو هم از ل‍احاظِ برقراری ارتباطِ مفهومی بین پاراگراف‌ها و کم‌کردنِ حسّ پراکندگیِ متن عرض کردم صرفاً. :-"""

× دو تا سوالِ آخر پست بال‍ا خیلی سخت بودن؛ باید فکر کنم :-" بعداً ویرایش می‌کنم می‌گم. ؛؛)

فکر کنم یه چیز بدیهی باشه :دی . باو نقد رو باید کسی بخونه که کتاب رو خونده باشه ، کسی که کتاب رو نخونده شما هر چقدر هم بیای براش متن رو باز کنی یا فضاسازی و شخصیّت پردازی رو براش تحیلی کنی چیزی نمی فهمه آخه ! باید خوند . بعدش شما نقد دُرس حسابی نکنی چون طرف مقابلت نخونده ؟! به نظر من مخاطب نقد باید یه آدمی باشه که نقد رو خونده باشه .
البتّه من فکر می کنم صحیح ترین شیوه نقد نوشتن باید جوری باشه که برای کسی که کتاب رو نخونده هم یکم یه پیش شناختی ایجاد کنه . که این کار رو باید با یه پیش گفتاری به سبک بهراد و خلاصه به این سبک که از اونجایی که داستان دیگه داره لو میره از اینا (///) میذارن . :دی . یا اینکه اصلاً خلاصه بعد /// رو ادامه ندیم ، چون که مخاطبِ‌ خلاصه فقط یه آدم کتاب نخونده هست و هیچ فایده ای برای یه آدم کتاب خونده نداره .

فضاسازی رو اشاره نکردی ، کارت درست بوده . :دی

خوب بستگی داره چه جور کتابی رو نقد می کنیم ؛ مثلا همین ناتور دشت نیازی به اشاره فضاسازی‌ش نداشت . امّا حالا در کُل و بدون در نظر گرفتن حالت خاصّی و با فرض داشتن اون عنصر ، نظرم رو ایناست :
  • فضاسازی
  • شخصیّت پردازی
  • تحلیل نماد ها
  • نوع ترجمه و اگر ترجمه ای نبود نثر خود کتاب ( روون بودن و اینا منظوره‌ـه )
  • اوّل داستان رو چطوری شروع کرد ، وسط رو چجوری پیش بُرد و ته‌ش رو چجوری تموم کرد . [این یکی عنصر که نیست ولی دیدم تو دسته بندی بالا جای نگرفت یه فیلد هم برای این گذاشتیم دیگه . :دی]
  • درون مایه [تو باید بودن یا اختیاری بودن این شک دارم . آخه هر کی یه برداشتی می تونه بکنه و ...]

پ.ن:همه‌ش نظرات شخصی هست ، کاری به منتقد های بزرگ و اینا هم ندارم . :>

تاپیک داره خاک می خوره و این صوبتا. :-"

نظر یا پیشنهادتونو بگین ؛ یکی م داوطلب شه نقدش ُ بذاریم دیگه. :-""" :د

با توجه به پست اول این‌م بخونین. :د

+ برای بالا اومدن تاپیک.

× یه کم فعال باشین دوستان :-"

موافقین از قفسه کتاب نقد بذاریم با از گودریدز؟
کسایی که می‌خوان نقد کنن اعلام حضور کنن :د

به نظر سنجی بالا م دقت کنین. مرسی :-"

Back
بالا